W świecie sushi i ryżu

Nieco znużeni ciężką polską kuchnią coraz częściej wybieramy się w dalekie
gastronomiczne podróże, które przenoszą nas w odległe, egzotyczne krainy o
niespotykanym i oryginalnym klimacie.

Polacy pokochali sushi. Świadczą o tym nowo powstające restauracje specjalizujące
się właśnie w tej najbardziej znanej japońskiej potrawie, a także coraz większy wybór
wyspecjalizowanych produktów do sushi na sklepowych półkach. Sushi stało się również
niezastąpionym punktem kulinarnych spotkań z przyjaciółmi, ponieważ jego przygotowanie
to rytuał, to o wiele więcej niż tradycyjne gotowanie. Historia tej przekąski sięga VI w.
n.e., wtedy bowiem wspomniano o niej w literaturze po raz pierwszy. Początkowo sushi
nie zawierało w sobie ryżu, składało się jedynie z solonych ryb i małż, przyprawianych na
ostro. Z czasem zaczęto wzbogacać kawałki tego dania o ryż, który pierwotnie przyspieszyć
miał fermentację. Dziś ziarno to jest podstawowym i najważniejszym składnikiem
narodowej potrawy Japończyków i trudno nawet sobie wyobrazić, że mogło być inaczej.
Świat sushi jest wyjątkowy i wyszukany. To kulinarne połączenie poezji smaku i estetyki
sztuki. Ceremonia przygotowania i spożywania tej potrawy wiąże się z wieloma rytuałami,
których celebrowanie sprawia, że kolacja nabiera niepowtarzalnego charakteru. Najpierw
wyrazisty, marynowany imbir, który oczyszcza kubki smakowe; potem odrobina ostrego
i aromatycznego chrzanu wasabi oraz kilka kropel słonawego sosu sojowego – już
bezpośrednio na sushi – i tak doprawioną przekąskę możemy w końcu położyć na języku.
Chociaż kuchnia japońska kojarzy nam się z pałeczkami, w przypadku sushi nie są one
konieczne – Japończycy spożywają tę potrawę palcami. Przygotowanie sushi w domu nie
jest trudne, należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, sekretem
smacznego sushi jest odpowiedni ryż – to on jest niezastąpioną podstawą każdego rodzaju
tej wyjątkowej potrawy i nadaje jej charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak. Zupełnie
nie nadaje się do tego popularny w naszym kraju ryż długoziarnisty – w przeciwieństwie do
niego ryż do sushi ma niewielkie, okrągłe ziarenka. Powinien być też najwyższej jakości, co
zagwarantuje powodzenie kulinarne w przygotowaniu tejże potrawy. Godny polecenia jest
specjalistyczny ryż do sushi Sugoi, który idealnie się klei po ugotowaniu – w końcu Sugoi
znaczy: rewelacyjny, więc dokładnie tego należy się spodziewać po tym ryżu. Ryż do sushi
Sugoi po ugotowaniu tworzy gęstą, lepką masę, dającą się dowolnie formować. W przypadku
użycia niewłaściwego ryżu nasze sushi stanie się nieapetyczną, bezkształtną masą. Po drugie,
przed gotowaniem ryż należy dokładnie wypłukać (delikatnie, aby nie połamać ziarenek), a
gdy jest już gotowy, dostatecznie go ostudzić – w przeciwnym wypadku nori wchłonie całą
wodę i potrawa stanie się gumowata.
Jeśli jesteśmy zupełnymi laikami w kwestii przyrządzania sushi, możemy posłużyć się
przygotowaną specjalnie do tego celu instrukcją na opakowaniu ryżu Sugoi, prezentującą
krok po kroku nie tylko przygotowanie wszystkich półproduktów, ale ukazującą także różne
warianty i formy samej przekąski, jak np. maki, nigiri, czy temaki. To takie proste. Może dziś
wieczorem wybierzemy się do Japonii?

www.sawexpl.com

Authors
Tags , , , , , , , ,

Related posts

Top